Beste leden van Kredietunie Haarlemmermeer, 

Graag stel ik mij aan jullie voor. Ik ben Onno Klootwijk, 45 jaar en ik woon in Hoofddorp met vrouw en 2 dochters. Sinds oktober 2018 heb ik de stap gemaakt om als zzp’er te starten. Ik heb hiervoor jarenlang bij Kapitein gewerkt en ik vond het nu tijd om 1-op-1 met de klant bezig te zijn. Uit ervaring weet ik dat opdrachtgevers het fijn vinden om één gezicht te zien die het opneemt, offerte maakt en ook zelf de klus gaat maken. Ook de service daarna is heel belangrijk: als er iets is, dan meteen handelen of even een belletje of alles naar wens is. Dit geeft de opdrachtgever een goed gevoel en dan krijg je mond-tot-mondreclame. Hierdoor krijg je vanzelf meer werk en ik hoef geen miljonair te worden maar een goede boterham is voldoende voor mij. Nu was ik begonnen met een busje van 15 jaar en gelukkig had ik al wat gereedschap gespaard vanaf mijn 16e. Een perstang is een grote uitgave als je net begonnen bent. Gelukkig was de groothandel Van Walraven bereid om mij te helpen om een Wavin perstang te regelen voor mij. De deal was wel dat ik dan de buizen en koppelingen bij ze zou aanschaffen. Natuurlijk werkt er fijn personeel en het is een fijne winkel om mijn materialen te kopen. Verder doe ik ook zaken met de Warmteservice uit Haarlem. Het is net als bij Walraven: je wordt gezien als persoon en niet als een nummer.  

Werkzaamheden die ik verricht zijn hoofdzakelijk loodgieters- en cv -werkzaamheden. Ik werk nu voor een vaste aannemer: bouwbedrijf C. Heemskerk te Vogelenzang. Van complete verbouwingen tot badkamers en cv- werkzaamheden. Mijn oude werkgever huurt mij ook in, want ik was voor het bedrijf een goede kracht. Mijn specialiteit is het moeilijke werk: zet mij op een complete woningrenovatie en ik zorg dat alles erin zit en dat alles werkt. Nu moet je nooit op één paard wedden en na 2 jaar komen er ook eigen klanten die mij willen inhuren.  

Met het oude busje heb ik ruim 1,5 jaar gereden en sinds augustus 2020 heb ik een prachtige Ford Transit aangeschaft. Deze bus is 5 jaar oud en ik heb superveel ruimte en hij heeft bijna geen beschadigingen. Nu zitten wij in 2021 en ik heb mijn eerste bus in de straat staan. Deze bus gebruik ik nu als opslag. Dit is een tijdelijke oplossing, maar de aannemer heeft mij ook een ruimte aangeboden voor opslag. Een eigen opslag vind ik beter: je kan er alleen zelf bij en het staat niemand in de weg. Nu kan je een opslagbox huren, maar dan zijn die kosten best hoog en dan heb je een ruimte van 2m bij 2m. Een garage huren is ook een optie, maar dan kom je in een buurt dat je denkt liggen mijn spullen er morgen nog wel. Bovendien komt bij een koop het geld naar je toe.  

Nu kwam ik via internet een garagebox te koop tegen. Maar wie heeft er nu € 30.000,- liggen in deze moeilijke tijd? Ik heb zelf wel € 10.000,- spaargeld, maar dan kom ik nog € 20.000,- tekort. Na wikken en wegen is dit gewoon de beste oplossing. Hoef ik geen rondje meer te rijden met mijn oude bus, want officieel mag een voertuig niet te lang op één plek blijven staan. Ik heb hier ook begrip voor wie wil er nu dag en nacht een busje op een vaste parkeerplek zien staan. Gelukkig heb ik nog geen buren aan de deur gehad, maar een opmerking kan voldoende zijn. Nu hoop ik dat jullie als leden mij willen helpen en wat geld in deze tijd kunnen missen. De meeste leden hebben volgens mij een horecazaak of winkel. Jullie worden met gouden woorden beloofd we gaan jullie helpen vanuit de overheid, eerst zien dan geloven. Ik ben ook wel iemand die deze week nog een kapsalon heeft geholpen met een donatie. De kapsalon bestond één jaar toen corona kwam die heeft het net op de rit en dan wil je niet dat dat stuk gaat. De overheid zegt: het is een groeiend bedrijf gezond en er is geen reden om uit te keren voor financiële hulp. Ik heb een donatie gedaan en als iedereen die iets kan missen dat doet dan hoop ik dat wij er straks om kunnen lachen en proosten dat iedereen nog een bestaan heeft. 

Ik krijg veel aanvragen van mensen die thuis zitten, gaan niet vakantie en gaan zich ergen aan keuken of badkamer, zolderkamer die nu werkkamer is. De tijden zijn veranderd: de meesten werken thuis en hebben blijkbaar genoeg te besteden. Hierdoor heb ik werk genoeg dus ik verwacht ook dat dat voorlopig wel blijft. De leerlingen die op school zitten die met hun handen willen werken zijn schaars. Dat zou mijn volgende stap worden: om te kijken of er iemand is die graag dit mooie vak wil leren. Ooit ben ik zelf begonnen met 1 dag naar school 4 dagen werken. Vanaf mijn 16e ben ik begonnen om het loodgietersvak te leren. Op school leer je de theorie maar dan nog alles in de praktijk brengen. Ik heb zelf de lts gedaan en dat was voor mij precies genoeg. Ik had wel de mts willen doen maar wat mijn ogen zien maken mijn handen.  

Ik hoop dat jullie een beeld van mij hebben gekregen en dat jullie bereid zijn om een bedrag in te leggen. Mocht ik ooit iets terug kunnen doen ben ik zeker bereid om dat te doen. Met Michiel heb ik ook bij het begin contact gehad en aangegeven dat ik graag lid word omdat ik ook denk dat wij elkaar ooit nodig zullen hebben. Samen sta je sterker en zo ben je ook bekend in Haarlemmermeer. Ik praat hier ook over met andere ondernemers en misschien willen die zich ook wel aansluiten. Hopelijk heb ik hiermee duidelijk kunnen vertellen wie ik ben en waarom ik jullie hulp vraag. Mochten er nog vragen zijn dan wil ik die graag toelichten.  

Met vriendelijke groet, 

Onno Klootwijk